Verejná zbierka Biela pastelka

23.09.2014 14:43

Dobrovoľníci verejnej zbierky Biela pastelka vykročia v stredu 24. septembra do ulíc viac než 200 slovenských miest a obcí. Urobia tak s cieľom vyzbierať finančné prostriedky a podporiť úsilie nevidiacich a slabozrakých ľudí o samostatný život. 

 

Podujatie k hlavnému zbierkovému dňu Bielej pastelky začne 24. septembra na Námestí SNP v Bratislave o 10.00 h. Aj vy môžete počas neho zažiť niečo zo života nevidiacich a slabozrakých. Aspoň na okamih. Budete vidieť o. i. ukážky z výcviku vodiacich psov pre nevidiacich, prácu so špeciálnymi pomôckami, vyskúšať si môžete chôdzu s bielou palicou alebo písanie Braillovho písma na netradičnom písacom stroji. Naskytne sa vám príležitosť zajazdiť si na dvojmiestnom bicykli vhodnom pre zrakovo postihnutých či zahrať si s klapkami na očiach stolný tenis prispôsobený hre nevidiacich. Vášmu zraku iste neunikne ani lúštenie maxi krížovky bielou pastelkou od 14.00 h. So známymi osobnosťami si zasúťažíte v tom, kto lepšie zvládne pár minút bez zraku. Na koncerte od 15.00 h vystúpi aj nevidiaci spevák Maroš Bango, Denis Lacho, Miriam Kaiser Band či Medial Banana. Programom vás bude sprevádzať speváčka a moderátorka Kristína Prekopová. Záštitu nad podujatím prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik. 

 

Program koncertu Bielej pastelky: 

15.00 ­ Kristína Prekopová & Branislav Ziman 

15.20 ­ ukážka výcviku vodiacich psov pre nevidiacich 

15.45 ­ Marián Bango, Radek Žalud (ČR) 

16.15 ­ ukážka výcviku vodiacich psov pre nevidiacich 

16.30 ­ Denis Lacho 17.00 ­ Miriam Kaiser Band 

17.45 ­ Frankie Kimono 

18.30 ­ Medial Banana 

 

Počas podujatia máte možnosť absolvovať bezplatné preventívne vyšetrenie očného pozadia. Včas tak zistíte, či vás neohrozuje vekom podmienená degenerácia makuly, ochorenie, ktoré sa objavuje najmä po 50. roku života a je najčastejšou príčinou straty zraku vo vyššom veku. Včasným odhalením sa však slepote dá predísť. 

 

Trinásty ročník verejnej zbierky Biela pastelka organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Hlavným dňom verejnej zbierky je streda 24. septembra. V tento deň môžete prispieť do pokladničky dobrovoľníkom oblečeným v bielych tričkách s logom zbierky. Za príspevok vás odmenia spinkou s vyobrazením bielej pastelky. Do zbierky sa zapojíte aj zaslaním SMS s ľubovoľným textom v hodnote 2 € na číslo 820. Aj vďaka vašim príspevkom odborníci bezplatne pomáhajú nevidiacim a slabozrakým pri výberepomôcok, učia ich čítať a písať Braillovo písmo, chôdzu s bielou palicou či pracovať na počítači, ktorý hovorí. Ľuďom so zrakovým postihnutím na celom Slovensku poskytujú pomoc i priamo u nich doma. 

Ďalšie informácie o podujatí a verejnej zbierke sú k dispozícii na www.bielapastelka.sk alebo na Facebooku Bielej pastelky.

Späť

Kontakt

Easy Giving - Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva
c/o Centrum pre filantropiu
Kozia 11
811 03 Bratislava

polakovic (a) changenet . sk
tel.: +421 (0) 905 324 987

© 2011 Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode